Græskarper - Nebbemølle Put&Take

Go to content

Main menu:

Græskarper

Fiskearter
Græskarpe – Ctenopharyngodon idella
Den har en langstrakt krop med store skæl og på kanten af skællene er randen sort. På ryggen er farven mørkegrøn, siderne er lysere. Bugen er hvid og dens brede mund er specielt udviklet til at spise planter.
Udbredelsen
Græskarpen kommer oprindeligt fra Kina, den er senere blevet udsat nordpå over det meste af Østeuropa. Lidt efter lidt kom den også til nogle vesteuropæiske lande, i dag er den udbredet i hele verden.
Græskarpen
Ved fangst. Skal genudsættes i Nebbemølle put & take
Gydning
Temperaturen skal helst være mellem 20 og 22 grader, så yngel i søer og åer er i realiteten ikke en mulighed. Er temperaturen under 18 grader, er overlevelsesraten på æggene meget lav.Græskarpen bliver kønsmodne når de opnår en længde på ca. 50-86 cm- under naturlige omgivelser svarende til 2 til 4 år.
Hunnen lægger sine mange tusinde æg over grusbunden, hvor æggene føres bort på overfladen i den hurtige strømmende flod. Æggene klækkes efter 40 timer, ynglen lever af dyrisk føde indtil de bliver op til 5-6 cm. Derefter går de over til plantekost, i starten æder de bløde planter men efterhånden som de vokser går de ikke af vejen for hårdere planter.

I Nord og Sydamerika anses Græskarpen for at være en invasiv art, da den er meget grådig og spiser alt plantemateriale på sin vej. I Danmark opfylder den imidlertid ikke kriterierne for at være invasiv, idet man ikke anser det for muligt at arten kan yngle under vore breddegrader.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu